Hinauspalvelu – kuka tekee ja millä välineistöllä?

17 December 2019
 Kategoriat: , Blog

jaa  

Hinauspalvelun tarve ei ole jatkuvaa tai edes päivittäistä. Usein ruuhkaisimmat ajat sattuvat luonnollisesti huonoimpiin sääolosuhteisiin, esimerkiksi talvimyrskyjen aikaan jolloin näkyvyyden tai liukkauden takia auto ajetaan penkkaan, tai kovilla pakkasilla kun auto sammuu ja matka päättyy sen takia. Myös ruuhka-ajat, kuten joululiikenne aiheuttaa normaalia enemmän tilanteita, joissa hinauspalvelua tarvitaan. Kuka voi tehdä ja minkälaiset yritykset yleensä tarjoavat hinausta, ja mitä välineistöä siihen tarvitaan. Siitä lisää seuraavassa kirjoituksessa.

 

Kuka voi hinata

Nykyisin lähes aina suositellaan tilaamaan ammattimainen hinauspalvelu omatoimisen hinaamisen sijaan. Vaikka taidot ja välineet saattaisivat omatoimiseen hinaukseen ollakin, nykyautoa ei ole suunniteltu kestämään hinausta. Pahimmassa tapauksessa saattaa itse hinatessa vaurioittaa omaa autoa. Onneksi hinauksen tilaamisen kynnys on pieni, sillä nykyisin lähes jokaisella on vakuutus joka kattaa hinauspalvelun, joten maksu ei lähde omasta taskusta. Palvelut ovat myös nykyisin hyvin tavoitettavissa. Internetistä löytyy helposti lähin hinauspalvelu ja yleensä ne ovat ympärivuorokauden päivystäviä.

Ammattilaishinaajalla on siis tarvittava osaaminen sekä oikeanlainen kalusto. Heillä tulee olla myös luvat kunnossa sillä hinaaminen on luvanvaraista toimintaa. Vaatimuksena ajokortin lisäksi on myös ammattipätevyyden hankkiminen peruskoulutuksen muodossa. Työtehtäviin voi kouluttautua logistiikan perustutkimuksella suuntautumalla kuljetuspalveluihin. Tällöin tutkintonimike on autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja tai yhdistelmäajoneuvokuljettaja. Luonnollisesti hinauskaluston – ja menetelmien tuntemus tulee itse työkokemuksen kautta.

Hinauspalveluyrittäjillä on yleensä muutakin aiheeseen liittyvää toimintaa samassa, sillä hinaus on kuitenkin kausiluonteista työtä. Perinteisesti hinauspalvelua tarjoavalla on myös autokorjaamo tai muita kuljetuspalveluita. Täältä esimerkiksi voit saada lisää tietoa hinauspalvelusta sekä muista palveluista: Hinaus- ja kuljetuspalvelu Rantanen Oy.

 

Mitä välineistöä tarvitaan

Ammattitaidon jälkeen tärkein työväline on hinausauto. Hinausauto on eräänlainen kuorma-auto, jossa on auton kuljetukseen sopiva lava. Hinausautossa on varusteena vinssi, jonka avulla ajoneuvo vedetään auton lavalle. Yleensä hinausautot on tarkoitettu vain yhden auton hinaamiseen, mutta on olemassa myös isompia, puomeilla varusteltuja hinausautoja, joissa voi kuljettaa useampia autoja kerralla.

Kuten sanottu ammattitaito on tärkeimmässä osassa, sillä kuljettaja on vastuussa auton turvallisuudesta, mutta myös hänen tehtävänään on katsoa että hinauspaikka on turvallinen. Hän varmistaa että liikenne pystyy kulkemaan sujuvasti hinausoperaatiosta huolimatta. Ja toisaalta joskus haastavissa tilanteissa voidaan joutua jopa sulkemaan tie hinauksen ajaksi.